Šventinis stalas kitaip
Šventinis stalas kitaip
2025 01 08
Sveikatai palanki mityba - vienas iš esminių sveikesnio gyvenimo komponentų, todėl siekiant suformuoti taisyklingus mitybos įpročius apie tai reikia kalbėti jau nuo mažų dienų.
Sukaupta pakankamai mokslinių įrodymų, kad netinkama ir nepalanki sveikatai mityba gali skatinti nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimus bei didinti kitų lėtinių neinfekcinių ligų riziką. Atlikti tyrimai ir apklausos rodo, kad tiek moksleivių, tiek suaugusiųjų mityba nepakankamai racionali.
Remiantis 2024 metais atliktu mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyimu tik 30,4 proc. tyrime dalyvavusių Alytaus rajono moksleivių kasdien valgo pusryčius (Lietuvoje – 39, 1 proc.), daržoves – 26,8 proc. (Lietuvoje – 32,6 proc.). Taip pat Alytaus rajono moksleiviai nevengia ir saldžiųjų gazuotų gėrimų: kartą per dieną juos geria 13,0 proc. (Lietuvoje – 9,3 proc.). Remiantis 2023 metų vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos duomenimis mokinių dalis turinčių antsvorį – 14,1 proc. (Lietuvoje – 13,3 proc.), o nutukusių – 9,8 proc. ir šis rodiklis 1,6 karto didesnis negu Lietuvoje (5,9 proc.).
Ilgametė biuro patirtis rodo, kad siekiant supažindinti su esminiais sveikos mitybos pagrindais, neužtenka tik teorinių žinių, reikia ir praktinių įgūdžių, todėl Alytaus rajono sveikatos priežiūros specialistai teorinius užsiėmimus neretai papildo ir praktinėmis maisto gamybos dirbtuvėmis.
Šventinis stalas kitaip? Su šia nelengva sveikatos specialistų užduota šarada prieš pat Šv. Kūčias bandė „susidoroti“ Alytaus rajono Rimėnų dienos centro vaikai gamindami sveikesnes tortilijas ir kepdami keksiukus su morkomis be miltų.
Sveikatos biuro direktorė Jolanta Jakubauskienė drąsino vaikus nebijoti eksperimentuoti virtuvėje, nes kulinariniai šedevrai kartais sukuriami visai netikėtai. Renginio dalyviai džiaugėsi patys galėdami prisidėti prie sveikesnio šventinio stalo kūrimo ir galimybės patobulinti maisto ruošimo įgūdžius.